3-ruokalajin menu suomalaisittain

Useiden ravintoloiden menut korostavat suomalaisuutta ja tuovat esiin suomalaisia herkkuja, jotka valmistetaan kotimaisista sesongin raaka-aineista. Suomalaiset rakastavat kalaruokia ja useimmat alkupalat sisältävätkin kalaa jossain muodossa. Myös erilaisia kasvissosekeittoja suositaan ja etenkin suomalaisen luonnon antimet ovat arvossaan. Pääruuat ovat perinteisesti suomalaisesta lihasta tai kalasta valmistettuja ja niiden lisäkkeenä käytetään kotimaisia kasviksia, vihanneksia ja maistuvia kastikkeita. Herkullisia kasvisvaihtoehtojakin on saatavana. Jälkiruokavalikoima on usein alkupalatarjontaa suppeampi, mutta aivan perinteisen jäätelön ja suklaakakun lisäksi valikoimasta voi yleensä löytää myös kotimaisia makeita herkkuja.

Alkuun paikallisia herkkuja

Alkupalavalikoima koostuu yleensä salaateista ja kauden keitoista, mutta myös erilaisista paikallisista herkuista. Alkupalaksi voi valita usein myös lajitelmalautasen, jolta löytyy yleensä suupalakokoisia makupaloja. Suomalaisuutta heijastavan menun alkupalalajitelma voisi sisältää poroa tai peuraa, erilaisia kaloja, sekä perunaa ja leipää.

Lohikeitto ja saaristolaislimppu

Suomalaisesta lohesta valmistettu keitto on hyvä alkuruoka ja herättelee ruokailijan mielenkiinnon. Tämä keitto on ruokaisa, joten muista valita pieni annos, jotta se ei ole liian täyttävä. Alkukeittona tarjottava lohikeitto voi olla kirkas tai kermapohjainen ja se sisältää yleensä ainakin perunaa ja muita juureksia. Keiton lisänä tarjoillaan usein saaristolaisleipä ja voita tai ruohosipulilla tai tillillä höystettyä tuorejuustoa.

Graavikalaleipä

Alkupalana tarjoillaan usein myös erilaisia graavikaloja. Saaristolaislimpulle tai toisinaan vaalealle leivälle on sipaistu voita tai tuorejuustoa, jonka päälle on koottu reilusti graavattua lohta tai siikaa. Seurana voidaan tarjoilla marinoitua punasipulia, suolakurkkuja ja sitruunaa tai limeä. Vaihtoehtoisesti leivälle voidaan kauhoa keko graavikalamoussea, jossa pilkottu graavilohi tai -siika, sipuli ja sitruunamehu on sekoitettu majoneesiin tai ranskankermaan.

Kantarellikeitto

Kantarellikeitossa yhdistyy kasvisten keveys ja kerman tuoma rikkaus. Kotimaiset sienemme ovat erittäin puhtaita ja kantarellikeittoa tarjoillaankin yleensä suomalaisuutta korostavissa menuissa. Kantarellit ryöpätään, paahdetaan pannulla ja mukaan lisätään sipulia ja muita kasviksia. Seokseen lisätään kermaa, kasvislientä sekä runsaasti mustapippuria. Keiton kaverina tarjoillaan leipänä joko vaaleaa uunituoretta sämpylää tai patonkia tai tummaa makeaa saaristolaisleipää.

Pääruuat

Suomalaisia raaka-aineita hyödynnetään hyvin myös pääruoka-annoksissa. Suomalaiset arvostavat monipuolista ja runsasta annosta, jossa syötävää on enemmänkin kuin makupalan verran. Esimerkiksi lihaisat kastikkeet ovat suomalaisten ruokailijoiden mieleen. Kotimaiset kasvikset ja etenkin riistaliha ovat arvostettuja raaka-aineita.

Poronkäristys

Poronkäristys valmistetaan erittäin ohueksi vuollusta poronlihasta. Poro on kuitenkin melko kuivaa riistalihaa ja annoksen valmistamiseen käytetään yleensä myös rasvaisempaa lihaa kuten pekonia. Poronkäristys kypsennetään sipulin kanssa pitkään hauduttaen. Käristys tarjoillaan puolukkasurvoksen ja suolakurkkujen ja perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Kuharullat

Kuhasta valmistuu maukas ateria, jota jokainen kokki voi jalostaa haluamallaan tavalla tai lisätä sille erilaisia lisäkkeitä. Kuhafileet leikataan viipaleiksi ja niille lisätään suolaa. Täytteenä käytetään usein tuorejuusto- tai ranskankermapohjaista tahnaa, jossa on sitruunaa, tilliä ja ruohosipulia. Fileet rullataan niin, että täyte pysyy sisällä ja kypsennetään uunissa. Rullat tarjoillaan usein sitruunaisen kastikkeen ja perunamuusin kera.

Kaalikääryleet

Kaalikääryleet ovat perisuomalaista ruokaa, joka on ravitsevaa ja erittäin terveellistä. Kaalikääryleitä on pidetty pitkään edullisena arkiruokana, mutta ne ovat saavuttaneet suosiota myös ravintola-annoksena. Kaalikääryleet valmistetaan keitetystä keräkaalista ja perinteisesti täytteeksi lisätään jauhelihasta ja ohrasuurimoista valmistettua seosta. Täytettä voi varioida mielensä mukaan ja annoksesta voi olla tarjolla myös kasvisversio, jossa jauheliha on korvattu soijalla tai kasviksilla. Kypsät kaalinlehdet irrotetaan, täytetään seoksella ja kääritään. Kääryleet kypsennetään uunissa ja valellaan voilla. Seurana tarjoillaan perunoita ja puolukkaa.

Jälkiruuat

Suomalaiset rakastavat runsasta ateriaa, jonka päättää makea herkku. Perinteisesti arkipäivinäkin on totuttu nauttimaan aterian päätteeksi kiisseliä tai marjapuuroa. Hienommin ruokailtaessa jälkiruualta odotetaan vähän enemmän, mutta suomalaiset pitävät kuitenkin reiluista mauista, jotka täydentävät toisiaan.

Leipäjuusto ja lakkahillo

Suomen lapin luontoa ja makuja korostavassa jälkiruuassa yhdistyvät leipäjuuston kermaisuus ja lakkojen kirpeys ja raikkaus. Juoksutinjuustokiekko paistetaan niin, että sen sisältämä rasva kohoaa pintaan ja muodostaa leipäjuustolle tyypillisen pinnan. Leipäjuusto tarjoillaan jälkiruokaherkkuna yleensä uunissa lämmitettynä, jolloin se alkaa hieman sulaa. Juuston kaverina annoksessa on yleensä tuoreita lakkoja tai lakkahilloa ja ehkä hieman kermavaahtoa.

Mansikkakakku

Suomalaiset ovat perinteisesti päättäneet kaikki juhla-ateriat täytekakkuun ja etenkin kesäaikaan on tyypillistä tarjoilla mansikkakakkua. Tämä jälkiruoka on hyvin muuntautumiskykyinen ja se käy hyvin myös ravintolaillallisen viimeiseksi makupalaksi. Tarjolla voi olla juustokakkua, jonka täyte koostuu kermasta, rahkasta ja mansikkahillosta. Päällä koristeena voi olla tuoreista mansikoista koottu keko tai vaihtoehtoisesti kannussa erikseen tarjottavaa mansikkamelbaa. Kermakakku on yleensä vaaleista kakkupohjista koottu komeus, jonka välissä on mansikkasiivuja ja päällä paljon kermavaahtoa ja tuoreita mansikoita ja mintunlehtiä.

Mustikkapiirakka

Tämän perinteisemmäksi ei jälkiruoka voi enää mennä! Mustikkapiirakka on etenkin loppukesän herkku, kun Suomen metsät ovat pullollaan tätä vitamiinipitoista superruoaksi tituleerattua marjaa. Mustikkapiirakkaa tarjoillaan usein kotona järjestettävien juhlien kahvipöydässä, mutta kuten monet muutkin kotiruoka-annokset, myös tämä on löytänyt tiensä ravintoloiden listoille. Mustikkapiirakka voi olla leivottu myös ruistaikinaan, mikä tuo annokseen lisää suomalaisuutta.